Treårskrigen i Bov Sogn
Det var i den første slesvigske krig også kaldet Treårskrigen, at Bov for alvor indskrev sig i Danmarkshistorien, da den danske hær d. 9. april 1848 i slaget om bakkerne i Bov sejrede over den slesvig-holstenske styrke. Slaget ved Bov var det første militære sammenstød i Treårskrigen der strakte sig fra 1848-1850. Kroen eksisterende dog ikke på dette tidspunkt, da den brændte i 1947. Til gengæld blev kirken, der ligger lige overfor kroen som vi kender den i dag, der var skueplads for det historiske slag i Treårskrigen.
Optakten til konflikten, der var baggrund for Treårskrigen, var en resolution vedtaget i en forsamling af Holstenerne i Rendsborg d. 18. marts 1848. Indholdet af resolutionen var et krav om en Slesvig-Holstensk stat med Slesvigs optagelse i Det Tyske Forbund, der havde Frankfurt som hovedsæde. Preussen havde den største gruppe i delegationen og øvede stor indflydelse på Forbundets politik. Da budskabet kom til København, var det årsag til stor bekymring og varsel om fare for Kongeriget Danmark.
Den 26. marts 1848 besluttede chefen for de slesvig-holstenske tropper, Frederik Emil August, Hertugen af Augustenborg , der også var kendt som Prinsen af Nør, at bakkerne i Bov By skulle indtages af preussiske officerer og slesvig-holstenske tropper. Den slesvig-holstenske hær indtog efterfølgende striben mellem Kruså, Bov og Frøslev og da der var mose i Kruså, blev bakkerne i Bov et vigtigt strategisk punkt.
Den slesvig-holstenske stilling i Bov var svækket, da flere af soldaterne lod sig påvirke af dansksindede borgere og forsvandt fra mandskabet. Samtidig var en tredjedel af tropperne sendt til Lyksborg, på det tidspunkt, hvor den danske hær krydsede Flensborg Fjord til Holnis og gjorde klar til angreb.
Fra den 2. - 9. april gjorde slesvig-holstenerne stilligen klar til det ventede angreb og d. 5. april ankom danske skibe fra København til Sønderborg. Under ledelse af Kong Frederik VII, marcherede det danske militær til Gråsten Slot og efter en overnatning, bevægede tropperne sig til Holdbi for at slutte sig sammen med den enhed der befandt sig dér. Samtidig dannede tropperne fra Nørrejylland formation i Kolding og fortsatte til Sønderjylland. Samlingsstedet var Holdbi Kro ved Hærvejen.
Det danske angreb i Bov satte ind den 9. april 1848 med fægtning, der fortsatte over Klus til Flensborg. Dansk artilleri blev sendt til Bov og Nyhus, mens den danske ryttergarde, der havde slået lejr i Medelby, blev forhindret på grund af dårlige veje. Den 12. bataljon kom til hjælp fra nord og de slesvig-holstenske tropper flygtede til Nyhus ad Rønsdamsvej. Andre slesvig-holstenere på tilbagetog flygtede fra Kruså, over Klusris skov og blev beskudt af den danske flåde fra Flensborg Fjord. Mange af de flygtende tropper blev taget til fange af det danske militær. Flere flygtede ad Gendarmstien, som var en del af den gamle møllevej fra Flensborg til Bov, og som førte forbi den gamle Vandmølle i Kruså.
Den danske hær på ca. 11.000 mand angreb slesvig-holstenske styrker på ca. 6.000 mand under ledelse af general Krohn. Den slesvig-holstenske hærs tab udgjorde 923 mand eller 16 % af styrken. Der var 30 faldne, 143 sårede, som alle blev taget til fange og yderligere 780 som usåret blev taget til fange. Den danske hærs tab var 16 faldne og 78 sårede, i alt 98 mand eller 0,8% af styrken.
Efter mægling af Rusland, Sverige og den engelske Lord Palmerston i Malmø blev der opnået våbenstilstand fra juli 1848 til april 1849. Treårskrigen fandt først sin endelige afslutning den 26. oktober 1850. Det Tyske Forbund og Preussen tilsluttede sig i Berlin Fredstraktaten den 2. juli 1850, men af militærtaktiske grunde tilsluttede dig sig først formelt traktaten i oktober.
Slaget ved Bov og den danske sejr var årsag til rejsning af flere mindesten i Bov by, herunder i Bov kirke. Ved slaget i Bov den døde Kaptajn J.F. Hegermann- Lindencrone, der var kompagnichef ved 3. jægerkorps i den danske hær. Ifølge en krigsrapport til kongen forfattet af General Hedemann fra Flensborg var kaptajnens sidste ord: " Jeg har erholdt forfald."
En mindestøtte for officeren findes i Bov kirke, der ligger overfor Bov Kro. Han blev begravet i Aabenraa, hvor der blev rejst et gravmonument på kirkegården. Den danske konge, majestæten Frederik VII, tildelte posthumt J.F. Hegermann-Lindencrone Ridderkorset af Dannebrogsordenen den 15. april 1848. På Bov kirkegård er der også et gravmonument for menig K.C. Bonde, som faldt den 24. april 1848 i Nyhus. Mange af de faldne i treårskrigen er begravet på Flensborgs gamle kirkegård.